Cestujeme po světě

Cestujete s námi – Linda Lokočová a Saskia Litvinová

22. 6. 2021 | Lokočová Linda
O své dojmy z pobytu v Istanbulu se s Letuškou podělila Linda Lokočová a Saskia Litvinová

Proč Istanbul

Istanbul

Saskia – Poprvé a naposledy jsem byla v Istanbulu jako malá s rodiči na pár hodin. Toužila jsem již delší dobu poznat město na dvou kontinentech. Proto jsem neváhala a nabídku na společnou cestu okamžitě přijala.

Linda – Město jsem poprvé ochutnala loni na jaře v rámci prohlídky TourIstanbul, kterou organizovaly Turkish Airlines. Okamžitě mě okouzlilo a věděla jsem, že se chci určitě vrátit a věnovat mu alespoň pár dní.

Před cestou

Istanbul

Linda – Musela jsem vyplnit vstupní formulář do Turecka a zajít na PCR test. Vybrala jsem místo, kde berou vzorky z krku. Výsledek byl ještě ten den večer. Vytiskla jsem si verzi v českém i anglickém jazyce. Navíc jsem si vygenerovala výsledek testu v novém formátu od EU.

Saskia – Absolvovala jsem již několik testů, ale tento, do krku, byl nejlepší. Vyplnila jsem příjezdový formulář, ale nestihla vygenerovat test v novém formátu EU, tak jsem s sebou měla jen ten od laboratoře.

Samotný let

Istanbul

Saskia – Let jsem absolvovala jen s kabelkou, do které jsem na poslední chvíli vměstnala notebook, který jsem musela vyndat z odbaveného zavazadla. Vůbec mi nedošlo, že ho musím mít celou dobu u sebe. Jinak vše proběhlo rychle. Na palubě jsem dostala drink, džus a velmi dobré jídlo. Sotva jsem se rozkoukala, už letadlo přistávalo

Linda – Přímé spojení s Turkish Airlines je velmi pohodlné. Přestože je let plánovaný na 3 hodiny, již za 2 a půl se otvíraly dveře a vystupovalo se. Servis na palubě, i samotný let, proběhl v naprosté pohodě. Užívala jsem si pohledy z okna, dokud byla viditelnost. Letadlo přistálo v 11 hodin večer.

Po příletu

Istanbul

Linda – Na letišti v Istanbulu bylo o poznání více lidí než v Praze. Turkish Airlines za ten rok, co jsem zde nebyla, udělaly hromadu práce. Při pasové kontrole jsem ukázala vstupní QR kód a EU formát výsledku testu. Ale tentokrát neprošel. Úředník ho neuznal a chtěl vidět ten z laboratoře. Naštěstí jsem je měla všechny s sebou.

Saskia – Hned po přistání jsme zamířily na nabídku Duty Free obchodů, abychom věděly, co je možné koupit na cestě zpět, pokud nám bude ještě něco chybět. Prošla jsem pasovou kontrolou, obdržela další razítko do pasu, ukázala vstupní QR kód pro Turecko i výsledek PCR testu.

Transfer do hotelu

Istanbul

Saskia – Zajistila jsem nám soukromý transfer do hotelu. Již pár dní před odletem jsem dostala potvrzující zprávu s instrukcemi – u kterého východu máme být, jakou ceduli máme hledat a čím se máme prokázat.

Linda – Původní plán, že bychom vyrazily do hotelu MHD, padl v momentě, kdy jsem zjistila, že by cesta trvala skoro 2 hodiny a muselo by se s veškerými zavazadly třikrát přestupovat. Za cca 50 euro jsme získaly luxusní svezení až k hotelu. A cesta trvala necelou hodinu.

Ubytování

Istanbul

Linda – Podařilo se mi sehnat úžasné ubytování v hotelu JW Marriott Istanbul Bosphorus. Fotografie na internetu byly velmi lákavé. Chtěla jsem chodit po Istanbulu převážně pěšky, proto byla lokace naprosto zásadní. I díky velmi pozdnímu příletu jsem vybírala hotel, kde mají 24hodinovou recepci.

Saskia – Na recepci jsem ukázala pas, vstupní QR kód, výsledek testu a vyplnila formulář hotelu, kde po mně chtěli e-mailovou adresu pro přihlášení do bonvoy klubu. Hotelu stačila jen jedna platební karta jako záloha pro případné útraty. Částku blokují na 4 týdny, tak doporučuji použít kartu kreditní.

Gastronomie v hotelu

Istanbul

Saskia – Snídaně probíhaly v devátém patře v hotelové restauraci formou asistovaného bufetu. Pokaždé jsem si dala čerstvý pomerančový džus, vaječnou omeletu se zeleninou a sýrem, ovesnou kaši se skořicí, čerstvé ovoce, ale i sušené datle. Při jídle jsem se kochala výhledem na Bospor.

Linda – Bufetové snídaně jsou TOP. Zelený čaj a káva, hromada zeleniny, vaječná omeleta se sýrem a na závěr jogurt s jahodami, ořechy a skořicí. Zavítaly jsme i do střešního baru SKY KARAKOY na sklenku vína při západu slunce či večeři do OCTO RESTAURANT s výhledem na jinou stranu Bosporu.

Gastronomie v místních restauracích a kavárnách

Istanbul

Linda – Místní lidé na ulicích před svými podniky lákají k jídlu od rána do večera. Ušly jsme pár kilometrů, než jsme našly podnik, který nám oběma vyhovoval. Malé mističky a talířky s menším množstvím jídla jsou jedinečnou možností, jak toho hodně ochutnat. Turci vařit opravdu umí.

Saskia – Po dlouhé době jsem ve svém životě pocítila hlad. A také únavu, než jsme našly místo, kde jsme se mohly najíst obě dvě. Nakonec se nám podařilo zkombinovat naše požadavky a vybraly jsme si restauraci v pátém patře s výhledem na okolní střechy, kde stolovali převážně místní lidé. Ceny naprosto úžasné, obsluha velmi ochotná a jídlo výtečné.

Památky

Istanbul

Saskia – Velmi rychle jsem pochopila, že pohodlná obuv měla být hlavní součástí mé garderoby. Díky off-line mapě, co měla Linda v mobilu, jsme byly schopné dorazit úplně všude, kam jsme si to naplánovaly a viděly jsme úžasná místa. Mešity jsou všechny krásné. Vůbec není na první pohled poznat, zda stojí na místě 5 let či 500 let.

Linda – Hagia Sofia,