Jídlo ve světě

Horká taštička pastizzi chutná nejlépe přímo na Maltě

Aktualizováno 17. 7. 2019

Horká taštička pastizzi chutná nejlépe přímo na Maltě 

image

Recept na pastizzi, maltskou specialitu, není těžký a zvládnete ho s několika ingrediencemi i doma. Ale nic se nevyrovná autentické chuti, kterou můžete zažít jen na Maltě. Půvabný ostrov ve Středozemním moři je dobře dostupný a na Maltu letadlem se dostanete za dvě hodiny a pár minut i z Prahy.

Pastizzi jsou malé taštičky z lístkového těsta a jedí je všichni turisté i místní obyvatelé jako svačinu. Tradiční, ricottou plněný koláček dostanete za pár drobných ve všech pastizzeriích napříč Maltou i přilehlým ostrovem Gozo. Taštička je vždy teplá a poptávka po nich je tak vysoká, že je pekaři pečou v mnoha dávkách v průběhu celého dne. Nejoblíbenější verze je právě ta s ricottou, ale uvnitř křupavého těsta můžete najít i náplň z hrášku a cibule nebo ančoviček. Pastizzerie, kde se specialita prodává, jsou tak oblíbené, že již pronikají i mimo ostrov Malta. První pastizzerii otevřeli nadšenci v roce 2007 ve Skotsku. Taštičky ale dostanete i v kavárnách, barech nebo pouličních stáncích. Slovo "pastizzi" má v maltštině mnoho významů, označuje ženský pohlavní orgán nebo věci, které vznikají rychlým tempem či "jdou na dračku".

K tradičním jídlům na Maltě patří i rybí koláč lampuki a dušený králík, který je považován za národní jídlo. Oblíbeným dezertem je sladký mqaret plněný datlemi.