Írán

Víza do Íránu

Jak na vízum do Íránu?

Rádi vám poradíme, které dokumenty budete potřebovat. Ale o vízum do Íránu budete muset žádat osobně na ambasádě. Doporučujeme se předem objednat.

  • Velvyslanectví Íránu je v Praze na adrese: Na Hřebenkách 70, 150 00 Praha 5, telefon 257 090 233 nebo 257 090 252, fax 257 090 257, e-mail iranemb_sec@volny.cz, webová stránka www.iranemb.cz
  • Úřad funguje od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin, konzulární oddělení každý pracovní den od 10 do 13 hodin.
  • Musíte prokázat, že v České republice pobýváte minimálně 6 měsíců.
  • Cizinci, kteří chtějí pouze vstoupit do zón volného obchodu v Íránské islámské republice (Kish, Gheshm, Chabahar...) mohou vízum získat po příletu na území Íránu na dobu 14 dnů, pokud budou chtít cestovat do jiných oblastí v zemi, mohou o vízum požádat  přímo na místě Ministerstvo zahraničí.
  • Íránci, kteří se vzdali občanství podle íránského práva, ale vlastní český pas, nemohou cestovat do Íránu s českým pasem, ale musí zažádat o vystavení platného íránského cestovního pasu.
  • Čeští cestovatelé zaplatí za turistické vízum 50 € (expres vyřízení 75 €) za pracovní vízum: 60 €, (expres vyřízení 90 €).
  • Cizinci získají informace o cenách telefonicky.
  • Pokud žádáte o opakovaný vstup nebo více vstupů, kontaktujte předem vízové oddělení.
  • Až přijedete do Íránu, musíte se přihlásit k pobytu u příslušného oddělení cizinecké policie, pokud zde zůstáváte 7 dní a déle.
  • Pokud jste ubytováni v hotelu, má přihlašovací povinnost na starost hotel.

Co budete potřebovat k vyřízení víza do Íránu:

  • Před návštěvou ambasády je nutné se objednat přes rezervační formulář, 
  • cestovní pas, který platí minimálně 6 měsíců,
  • písemné nebo elektronické potvrzení o nemocenském a úrazovém pojištění z íránské nebo zahraniční pojišťovny, platné na celou dobu pobytu v Íránu,
  • žádost o vízum,
  • barevnou fotografii,
  • kopii pasu (barevně),
  • cestovní pojištění,
  • výpisy z bankovního účtu za poslední 3 měsíce, potvrzené bankou,
  • letenku nebo potvrzení o rezervaci (zpáteční),
  • cizinci, kteří mají manželky íránské národnosti a chtějí cestovat spolu se svou manželkou po Íránu, musí kromě žádosti o víza doložit i písemnou žádost ženy, kopii oddacího listu (nebo potvrzení o sňatku),
  • cizinci, jejichž matkou je íránská žena a otec je cizinec, mohou vstoupit do Íránu pouze s vízem a musí doložit kopii rodného listu, písemnou žádost matky, kopii oddacího listu (doklad o manželství).

Další informace

Vyřízení víza

osobně na ambasádě

Žádost o bližší informace

A nebo chcete jen položit otázku?

Pole jméno a příjmení je povinné
Pole telefon je povinné
Pole e-mail je povinné
Pole státní příslušnost je povinné
Pole pobyt od je povinné
Pole pobyt do je povinné
Bez souhlasu není možné formulář odeslat

Mohlo by vás zajímat

Tipy od cestovatelů, zkušenosti s novými místy