![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_348384155_w800.jpg)
Cestovat se dá různě. Proniknout do tajů cizí země můžete skrze přírodu, procházky městem nebo se celým výletem jednoduše projíst a okusit tak všechny chutě tamní kuchyně. Ačkoli je samozřejmě ideální vyvážený mix všech zmíněných možností, některé země a města vyžadují zvýšenou pozornost právě na foodie poli. O Itálii a její pizze už slyšel každý, Thajsko a kari na všechny možné způsoby už je dávno za zenitem. Kam tedy vyrazit? Vybrali jsme pro vás města, která momentálně ohromují svět svými kulinářskými specialitami.
![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_232551943_w800.jpg)
SAN SEBASTIAN, ŠPANĚLSKO
pro milovníky středomořské kuchyně
Empanadillas, paella, mořské plody. Vášnivé Španělsko je domovem bezpočtu vůní a chutí, které stojí za poznání. Vy byste ale měli zaměřit svůj zrak především na tapas - ty se totiž díky inovativnímu pojetí místních šéfkuchařů proměnily v miniaturní nebe na každém jednom talířku. San Sebastian se pyšní rovnou třemi restauracemi oceněnými třemi michelinskými hvězdami a vy můžete zamířit třeba do Arzak, kde na vás čeká degustační menu za závratných pět tisíc korun. Ale nebojte, španěský tapas zážitek pořídíte i za zlomek této ceny - zajděte do rodinného podniku Bar Txepetxa, kde každé pinxto vyjde na 30-50 korun a ančovičky tu ochutnáte snad na všechny možné způsoby.
![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_1041161599_w800.jpg)
NEW YORK, USA
pro jedlíky
Americká obsese dělat všechno větší, lepší a pompéznější v kombinaci s newyorským multikulti životem udělala z Velkého jablka jedno z nejvýraznějších míst pro milovníky jídla na světě. Pokud ale chcete město poznat od základu, měli byste jít po mnohem nenápadnějších chutích, než jsou lobster rolls a bao buns dovedené k dokonalosti. Co takhle dát šanci plátku křupavé pizzy za dva dolary z tradičního stánku Joe’s, který najdete nejen v Greenwich Village, ale i ve Williamsburgu a na East 14th Street? Kdyby se vám chtělo si k pizze civilizovaně sednout, vyzkoušejte restauraci John’s of Bleeker Street ve čtvrti Soho, kde vám cheese pie (klasickou margheritu) přinesou za 13 dolarů. Opravdový, nefalšovaný hot dog dostanete u pláže na Coney Islandu ve stánku Nathan’s, pořádný steak s hranolkami (existuje něco američtějšího?) zase ve steakhousu Peter Luger.
![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_650463442_w800.jpg)
KODAŇ, DÁNSKO
pro experimentátory
Ryby a mořské plody, o nichž jste nikdy neslyšeli, divoké rostliny a nejlepší kváskový chléb vašeho života - v Dánsku se inovací nebojí, což platí dvojnásobně i u jídla. Pionýrem nové severské vlny je šéfkuchař René Redzepi a jeho michelinská restaurace Noma, kde s každým ročním obdobím nabízejí jiné menu - právě podle toho, jaké suroviny jsou zrovna k mání. Restaurace prošla renovací a po jejím znovuotevření je téměř nemožné zde dostat stůl - navíc na menu za skoro sedm a půl tisíce korun aby si vzal člověk hypotéku. Vyzkoušejte proto Restaurant 100, kde se geniální Redzepi také angažuje. Ochutnejte tu glazovaný vepřový pupek nebo hránáče (což je ryba) v česnekové omáčce. Otevřený sendvič s jablečným sleďem, žloutky, kapary a cibulí si objednejte v Almanak, podniku, který sídlí ve slavném přístavu Nyhavn v samotném centru města.
![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_194169983_w800.jpg)
HONK KONG, ČÍNA
pro lowbudgetové cestovatele
Ačkoliv Honk Kong dokáže být jednou z nejdražších destinací na světě, i nízkorozpočtoví turisté si tu přijdou na své. Konkrétně nejen na nespočet variací smažených i vařených knedlíčků dim sum a rybích kuliček na kari, k nimž si každý, kdo je ochutná, vytvoří velmi specifický vztah, ale i křupavou husu nebo žluťoučké dortíky se žloutkovou náplní. I když jde o samé speciality, víte-li, kam jít, nenecháte v Honk Kongu majlant. Například michelinský (!) podnik Yat Lok na Stanley Street nabízí pečenou husu s tou nejkřupavější kůží za nějakých sto dvacet korun. A co teprve knedlíčky z dalšího michelinského svatostánku, bistra Tim Ho Wan. Pravděpodobně si budete muset vystát dlouhou frontu, ale nálož dim sum s grilovaným vepřovým, krevetkami nebo slaný koláč lo bak go za to rozhodně stojí.
![](https://cml.letuska.cz/uploads/images/shutterstock_shutterstock_512605621_w800.jpg)
DŽAJPUR, INDIE
pro chilli nadšence
Přehlídka grilování, chilli koření a indické historie. Rádžputi, válečnická aristokracie, jež severozápadní Indii ovládal, se totiž ve volných chvílích bavili loveckými výpravami a obliba barbecue a grilování se tu udržela dodnes - ulicemi Džajpuru stále voní pečené maso a exotické koření. Ochutnejte tu radžastánské kari s kozím masem laal maas, které pálí asi tolik, jako byste si do pusy strčili menší ohniště, ale naštěstí k němu Indové podávají i jogurt a typické opečené placky, které z tohoto pekelného pokrmu udělají celkem příjemný zážitek. Objednejte si ho třeba v restauraci Handi!