Jídlo ve světě

Croissant v Paříži musíte mít. Stejně jako fotku u Eiffelovky

Aktualizováno 19. 8. 2019

Croissant v Paříži musíte mít

image
Francouzské máslové pečivo nechybí na žádném snídaňovém menu. Nadýchané croissanty mají původ ve Vídni, kde se už od 13. století pekl zahnutý rohlíček Kipferl. V roce 1839 si v Paříži jednu vídeňskou kavárnu otevřel i rakouský důstojník. A Pařížané si jeho pečivo tak oblíbili, že se je snažili francouzští cukráři napodboit. Díky inspiraci vznikl křehký croissant, jehož jméno ve francouzštině znamená půlměsíc a symbolizuje typický tvar. Až poletíte do Francie, určitě musíte jedno z francouzských bister navštívit.
 

Jak upéct dobrý croissant

image
Pláty kynutého těsta se při přípravě croissantů prokládají vrstvami změklého másla a společně se spojí pod tíhou válečku. Lze je podávat jen tak bez náplně, dovnitř vložit náplň z čokolády nebo upéct slanou verzi. Nejsou pracné, ale prokládání těsta máslem, chlazení a kynutí zabere trochu času. 
 
  1. Připravte si základní těsto. Smíchejte 500 g hladké mouky, 60 g hnědého cukru, sáček instantního droždí, vejce, špetku soli a 50 ml vlahého mléka. Dlouze a pečlivě hněťte. Nechte odpočinout.
  2. Vezměte celé ztuhlé máslo a snažte se z něj pomocí válečku udělat placku, tu položte na rozprostřené těsto. Tyto dvě vrstvy je třeba několikrát přeložit a spojit. Tuk musí mezi těstem vytvořit vrstvy, díky tomu se v troubě rozlístkuje a croissanty se nafouknou. Nechte vykynout.  
  3. Z těsta vyválejte pruh nebo kruh, vyřízněte trojúhelníky, vytvarujte půlměsíce a pečte v troubě dozlatova.  

Použité fotografie:  Dennis, Tanya, Kevin Dern