Jídlo ve světě

Zajímavosti o koblihách aneb proč mají uprostřed díru?

Aktualizováno 25. 6. 2019
Bez sladkého donutu nemůžete odjet z USA. Přečtěte si zajímavosti o této nejen americké dobrotě.

Zajímavosti o koblihách aneb proč mají uprostřed díru?

image

Pravá americká kriminálka se nemůže obejít bez hrdiny v autě, který pojídá sladký donut. Dělají se podobně jako u nás, z kynutého těsta. A jsou neuvěřitelně dobré. "Protože když to trefíš, tak je americký donut sice neskutečně kalorické jídlo, ale poctivé, s polevou ze skutečného ovoce a šťávy," popisuje cestovatelka Martina své gurmánské zážitky z New Yorku. Její další tipy z New Yorku si přečtěte ZDE

Jak chutná ten nejlepší donut

Česká kobližka je v pohádce, americká verze se dostala i do slavného seriálu o rodině Simpsonových. V těstě a smažení moc velký rozdíl není. Ale v Americe je ovocná, cukrová nebo čokoládová náplň na povrchu a tvar se vykrajuje speciálním tvořítkem. Příchutí existuje nekonečná řada – od skořicové přes borůvkovou až po koblihu s javorovým sirupem.

11 koblihových zajímavostí

image
  1. Historie koblihy je velice zajímavá. Do Ameriky jednoduchý recept na sladké těsto smažené v sádle pravděpodobně přivezli Holanďané, ti laskominu připravují jako "mastné koláče" – olykoeks.  
  2. Název je donut nebo doughnut. Nejspíše je odvozeno od slovního spojení „doughknots“, tedy „zauzlované těsto“. Podle informací na webu Rozhlas.cz může jít i o těsto s oříšky, které se anglicky řeknou „nuts“. 
  3. V češtině je kobliha rodu ženského – tedy "ta kobliha", lze použít i zdrobnělinu "jedna smažená kobližka", podoba "jeden smažený koblížek" je nářeční.
  4. O tom, proč má každá americká kobliha uprostřed díru, se vedou spory. Původně se připravovaly bez díry a bez náplně, jenže těsto se nepropékalo rovnoměrně a uprostřed zůstavalo syrové. Proto se prostředek jednoduše vyřízl už při kynutí. Další verze příběhu je o lodním kuchaři, který kuličku z těsta napíchl při bouřlivé plavbě po moři na rukojeť kormidla – a ejhle, v těstě se utvořila díra a napříště už se připravovalo jen takto. Třetí verze hovoří o tom, že doprostřed těsta se původně vkládala náplň, kterou bylo možné snadno vyloupnout a pojídat jen těsto. 
  5. Donut se v domácích podmínkách vyrábí tak, že se speciální formičkou vykrojí typický tvar z kynutého těsta. A protože malý kousek vždy zbyde, můžete si osmažit i vykrojené prostředky. Průmyslově se těsto vloží do speciálního přístroje, odkud kulatý tvar padá přímo do rozpáleného oleje, a žádné prostředky nezůstávají.    
  6. Koblihy se připravují po celém světě. Pod názvem "berliner" je známá naše středoevropská varianta koblihy s náplní uvnitř a posypaná cukrem. V Indii se připravují "balushahi", v Řecku zase "loukoumades".
  7. Každý rok se v USA vyrobí asi 10 miliard donutů. Je to víc, než celkový počet lidí žijících na planetě. 
  8. Klasická receptura používá pšeničnou mouku. Jiná varianta koblihy – spudnuts – je připravena z bramborového škrobu. O obchodní název, značku i postup se vedly dlouhé soudní spory. Až budete v USA a chcete dobrotu ochutnat, hledejte potadonuts.  
  9. Mezinárodní den koblihy je vždy první pátek v měsíci červnu.  
  10. Koblih existuje po celém světě velké množství druhů. Jedna varianta v sádle smažného nadýchaného těsta pochází z Francie a volně se překládá jako "prdy jeptišek".
  11. V době 1. světové války nosili členové Armády spásy americkým vojákům na frontě donuty a kávu. Údajně proto, aby jim jídlo připomnělo domov a zvedlo náladu.   

Kde ochutnat americký donut

V Americe se koblihy prodávají buď v pouličních stáncích nebo ve velkých cukrárnách. Oproti našim koblihám jsou ty americké díky polevám mnohem sladší. Nejznámější jsou Dunkin‘ Donuts a Krispy Kreme Doughnuts and Coffee.