Cestujeme po světě

Kešu zraje pod hruškou, buráky v zemi. Jak vypadají rostliny ve skutečnosti?

Aktualizováno 25. 6. 2019
Vanilková vůně vánoc začíná na exotické plantáži, tam, kde nikdy nesněží. Jak vypadají v přírodě plody, které známe hlavně ze supermarketu?

Kešu zraje pod hruškou, buráky v zemi. Jak vypadají rostliny ve skutečnosti?

image
Mnoho koření, semen, plodů či ořechů známe jen v podobě zataveného pytlíku v supermarketu. Možná vás překvapí, že kešu dozrává pod podivnou hruškou a není to ořech. Věděli jste, že vanilovník plocholistý je druh orchideje? Vanilkové plantáže najdete v Mexiku i ve Francouzské Polynésii, například na ostrově Bora Bora. Jako koření se používají úzké tobolky o délce 15 až 30 centimetrů, které se po sklizení nechají fermentovat. Zpočátku jsou zelené, ve zralosti hnědé, vyplněné tmavohnědou, mazlavou, intenzivně vonící hmotou, obsahující velké množství miniaturních drobných černých semen.      
 

Kešu oříšky nejsou žádné ořechy

Plod připomíná hrušku zkříženou s paprikou a říká se mu lidově "kešu jablko". Součástí neobvyklého plodu jsou právě kešu. Kešu oříšky ve skutečnosti žádnými ořechny nejsou, ale jsou to nažky (druh semene), vyrůstající na plodech ledvinovníku západního, což je strom.  
 

Sezamová semínka rostou na něžně kvetoucí bylině

 
Celý arabský svět zná sezamovou pastu tahina nebo výtečný sezamový olej, u nás se drobná bílá semínka používají hlavně k dozdobení a dochucení slaného pečiva. Sezam indický se pěstuje jako jednoletá bylina v tropických oblastech. Drobná semínka dozrávají v tobolkách.  
 

Pistácie dozrávají v "hroznech" 

 
Kdo by neznal pistáciovou zmrzlinu! Pěstování pistáciových ořechů je velice zajímavé a nejvíc na světě jich vyprodukují farmy v Íránu. Jeden strom za sezonu vyplodí až 200 kilogramů populárních ořechů. Oříšky dozrávají v latách, které svým tvarem připomínají hrozen. Skořápka každého ořechu puká ještě na stromě, čímž signalizuje dozrávání. Uvnitř tvrdé schránky je oříšek, který je zbarven v tónech od žluté až po typicky zelenou.  
 

Buráky jsou luštěnina podobně jako čočka

 
Podzemnice olejná je velmi zajímavá rostlina, plodem je semeník uschovaný pod zemí. Suché skořápkové plody – buráky, arašídy ve skutečnosti nejsou ořechy, ale patří k luštěninám. Pěstuje se v USA, vždyť kdo by neznal arašídové máslo, které dominuje americké kuchyni? V Evropě je významným producentem Řecko.
 

Para ořechy padají v pralese sběračům do cesty 

  
Jméno para ořech získal pravděpodobně díky vývozu těchto ořechů z brazilského přístavu Pará do Evropy. Brazílie je největším vývozcem těchto plodů do celého světa. Ořechy dozrávají na stromě s názvem juvie ztepilá. Zajímavé je, že se nepěstují na farmách, většina para ořechů pochází z divoce rostoucích stromů. Dřevnaté tobolky v době zralosti opadávají a semena jsou z nich vybírána domorodými sběrači.
 

Domácí louskáček si s makadamovým ořechem neporadí

 
Makadamovým ořechům se říká také queenslandské či puma ořechy, pocházejí z Austrálie. Jsou velmi chutné a hodnotné; patří k nejdražším ořechům na trhu. Výživné zlato, tedy ořech, se z osemení nezískáví snadno. Skořápka je totiž nejtvrdší ze všech a běžným domácím louskáčkem nelze rozlousknout. Ořechy se tedy dobývají speciálním strojem. Makadamia sice roste na opačné straně zeměkoule, ale na ochutnání letenku do Austrálie nepotřebujete, rostliny dobře rostou i u nás a dají se pěstovat jako pokojová rostlina.
 

Pekanové ořechy znali už Indiáni

 
Bez pekanového koláče si žádná americká hospodyňka neumí představit večeři na Den díkůvzdání. Známy byly už Indiánům. Ořechovec pekanový je druh ořechovce, jehož jiný název pekan pochází z algonquinského slova, které znamená „ořech, který potřebuje k rozbití kámen“.
 

Tipy na výlet s dobrým jídlem

 

Více zajímavostí ze světa