Jídlo ve světě

Co můžete zažít v 10 nejlepších restauracích světa

Aktualizováno 19. 9. 2019 | Letuška.cz Redakce
Jíst v jedné z nejlepších restaurací světa nemusí hosta zruinovat. Cení se hlavně kuchařské umění bez ohledu na cenu. Co můžete zažít v nejlepších restauracích světa pro rok 2016?

Nejlepší restaurace pro rok 2016 je v Modeně

Prestižní gastronomický magazín Restaurant každoročně vydává seznam pečlivě vybraných restaurací, které nad ostatní vynikají svou originalitou, precizností a prostředím. Téměř tisícovka odborníků na gastronomii i letos hlasovala a vybírala ze stovek restaurací po celém světě. A my můžeme řebříček padesáti nejlepších restaurací pro rok 2016 podrobně prozkoumat. Představujeme vám prvních deset.   

Všechny restauranty mají minimálně jedno společné – nepatří k těm nejlevnějším. Naději na změnu ale přinesl nečekaný přírůstek mezi restauracemi ověnčenými Michelinskou hvězdou (což je jiný žebříček, než uvádíme v tomto článku). Hvězdu vůbec poprvé dostal pouliční stánek – Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle v singapurské čínské čtvrti. Místní šéfkuchař Chan Hon Meng denně pracuje víc než 17 hodin a v maličkém stánku má k ruce pouze dva pomocníky. Fronty na jeho pokrmy se od vyhlášení neuvěřitelně zvětšily a často se stane, že ve stánku nezbyde vůbec žádné jídlo – není divu, nejlevnější pokrm vás zde vyjde na necelých 50 korun. Díky tomu je Chan Hon Mengův stánek tím nejlevnějším Michelinským podnikem vůbec.

Osteria Francescana

image

Italská restaurace Osteria Francescana v italské Modeně není na seznamu žádným nováčkem – dva roky se vyjímala na druhé příčce, než se letos konečně stala nejlepší restaurací světa. Podnik funguje přes dvacet let a za tu dobu si získal přízeň kritiků i každodenních návštěvníků díky svému inovativnímu přístupu k italské tradiční kuchyni. Pokrmy však nevycházejí jen ze známých italských pochoutek, například vyhlášený Autumn in New York (Podzim v New Yorku) je inspirován šéfkuchařovým pobytem v Americe, kde poznal svou manželku. Tato specialita je kombinací nakládané podzimní zeleniny, dýňového pyré a vývaru.

Zajímavost: A dobrá reputace restaurace Osteria Francescana nespočívá jen v jídle. Šéfkuchař Massimo Bottura založil neziskovou organizaci, která bojuje proti plýtvání potravinami a zajišťuje potravu hladovějícím.

El Celler de Can Roca

image

Zhruba hodinu od Barcelony se nachází malebné městečko Girona (nebo Gerona), kde tři bratři z rodiny Roca vedou velmi populární podnik El Celler de Can Roca. Každý z nich je odborníkem na něco jiného – Joan je šéfkuchař, Jordi vyhlášený pekař a Josep je sommelier. Společně vytvořili unikátní centrum dynamické gastronomie na předměstí středověkého městečka. Zajímavé je, že restaurace je každý srpen zavřená, protože kuchaři cestují po světě a získávají nové zkušenosti. Díky tomu není menu nikdy stejné a při každé návštěvě hosté ochutnají novou specialitu.

Zajímavost: Rodinný podnik bratrů Roca se dříve umístil na prvním místě prestižního žebříčku, letos mu patří čestné druhé místo.

Eleven Madison Park

image

Třetí místo si letos vysloužil podnik v samém srdci New Yorku – restaurant Eleven Madison Park, ve kterém majitelé Will Guidara a šéfkuchař Daniel Humm boří hranice mezi kuchyní a jídelnou. Šéfkuchař mnohdy upravuje jídlo na míru konkrétnímu stolu a návštěva restaurace je tak překvapivě osobní záležitostí. Mezi vyhlášené speciality patří kachna na levanduli a medu nebo třeba hravý dezert „Name That Milk“ (Pojmenuj to mléko), který je tvořen ve spolupráci s čokoládovnou Mast Brothers.

Zajímavost: Pro sezonu 2016 chystají majitelé otevření nové newyorské restaurace Made Nice.

Central

image

Čtvrtou nejlepší restaurací světa – a zároveň nejlepší restaurací Jižní Ameriky – se stal podnik Central v hlavním městě Peru. Typická večeře je zde pojata jako kulinářská výprava po rozdílných ekosystémech celého Peru. Šéfkuchař Virgílio Martínez se svým týmem vytvářejí pokrmy ze surovin z džungle, pouště, hor i plodů moří. Každé jídlo je pak ochutnávkou toho nejlepšího z dané lokality. Mimo to místní kuchaři stáčejí do lahví vlastní, mechanicky filtrovanou vodu.

Zajímavost: Šéfkuchař Martinéz má několik restaurací Lima v Londýně a chystá se otevřít novou pobočku v Dubaji.

Noma

image

Bývalé kodaňské skladiště proměnil v roce 2003 šéfkuchař René Redzepi v restauraci Noma. Proslula osobitým přístupem ke skandinávské kuchyni. Připravené pokrmy roznášejí sami kuchaři. Hosté sedí v uvolněné atmosféře neformálně zařízené jídelny s výhledem na malebné nábřeží. Nenechte se zmást jednoduchými názvy pokrmů – v této restauraci se klade důraz na přirozenost a jednoduchost. A co stojí za ochutnání? Třeba dánský brambor s kopřivami nebo syrové chobotničky s řasami.

Zajímavost: Úspěch restaurace už dávno překročil hranice Dánska – restaurant Noma dnes najdete v Londýně, Tokiu i Sydney. Nicméně restaurace v Kodani bude na konci roku uzavřena, šéfkuchař Redzepi z ní chce udělat městskou farmu.

Mirazur

image

Prostorná j